Enkel god hjemmelaget aioli

Aioli er ganske enkelt hvitløksmajones, med litt ekstra om man vil. Den kan kjøpes ferdig men den smaker mye bedre når man har laget den selv!

Du trenger:
Majones
Hvitløk
Salt&pepper
Olje

Slik gjør du:
Ta passende mengde majones i en skål-la oss si f.eks 1 dl om dere er 2 stykker-man spiser kanskje ikke alt men det må være litt å dyppe skeia i-dessuten holder den seg i kjøleskapet. Finhakk hvitløk- mengden må varieres etter smak&behag men vi snakker fort 1-2 fedd selv til kun 1dl majones-det skal smake hvitløk!

Rør hvitløken inn i majonesen- krydre forsiktig med litt salt og pepper og ha noen dråper olje oppi som også røres inn. Voila! Dette er den «kjipe» varianten med kjøpemajones dog- man kan utmerket godt lage majonesen selv også:

Du trenger:
2 dl solsikkeolje (olivenolje vil gi mye smak av olje i majonesen)
2 eggeplommer (romtempererte)
2 ss vann
2 ts sennep (jeg anbefaler Dijon!)
2 ts hvitvinseddik (evt sitronsaft…)
Litt salt&pepper

Alle ingrediensene må holde romtemperatur!

1. Rør eggeplommene med salt til de er lyse og tykke. Ha i krydder og halvparten av eddiken (sitronsaften).

2. Spe litt etter litt med olje under omrøring. Forsiktig speing til å begynne med og mer etter hvert. Pass på at majonesen hele tiden er glatt og blank. Blir den tynnere er det fare for at den skiller seg. Du kan redde majonesen ved å tilsette litt vann før du fortsetter speingen eller la være å tilsette resten av oljen.

3. Smak til med krydder og eddik. Litt olje i til slutt gjør den blankere. Ferdig majones skal være så tykk at den holder fasongen.

aioli

Aioli Foto: Karl Inge S

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*