Fisk

fisk

Blåstål-vakker fisk

Fisk er primært vannlevende virveldyr med finner i stedet for bein. Avkommet kalles yngel. Det fins nærmere 30 000 fiskearter, med noen flere representanter for havlevende arter enn for ferskvannsarter. De oppstod trolig i ordovicium for drøye 450 millioner år siden. Fisk fordeler seg på de følgende gruppene: bruskfisker, kvastfinnefisker, lungefisker, niøyer, slimåler og strålefinnede fisker.

Ut fra et ernæringsmessig synspunkt anses fisk og skalldyr å være viktige kilder til en rekke næringsstoffer, slik som n-3 fettsyrer, D-vitamin, selen og jod. Undersøkelser av den sykdomsforebyggende effekten av fisk har spesielt fokusert på hjerte- og karsykdommer.
Det anbefalte inntaket av omega3-fettsyrer vil langt på vei være dekket ved å spise to måltider fet fisk per uke. I gjennomsnitt spiser den norske befolkningen under ett måltid fet fisk i uka.

I disse kategoriene finner du våre gode oppskrifter:
LunchMiddagDessertDrikkeDiverse