Frukt

Fruktbod i Barcelona

Frukt er i vid forstand en struktur hos frøplanter som inneholder frøene.

Begrepet har mange ulike betydninger som avhenger av kontekst. I matmessig sammenheng, f.eks., betyr frukt vanligvis de kjøttfulle, frøholdige delene som er søte og spiselige i frisk (rå, ubehandla) tilstand og som finnes hos noen planter. Eksempler er epler, appelsiner, jordbær, druer og bananer. Også lignende strukturer hos andre planter kalles frukt i denne konteksten selv om de ikke er spiselige rett-fra-planta, eks.: oliven, sitron. Plantestrukturer med frø som ikke passer i disse, uformelle, definisjonene kalles normalt grønnsaker (eks. bønner, nøtter, agurk, tomat).

Frukt spiser vi vanligvis rå. Generelt trenger ikke frukt annet forarbeide enn at den skylles i kaldt vann og er dermed klar til å bli spist.
At frukt smaker godt, er det stor enighet om. Men du kan selv påvirke hvor godt frukten smaker. Det har med temperatur å gjøre: Smak og aroma kommer best frem dersom frukten er romtemperert.

I disse kategoriene finner du våre gode oppskrifter:
LunchMiddagDessertDrikkeDiverse