Sitrusfrukt

lime

Lime Foto:wikimediacommons

Sitrusfruktene finnes i tre hovedgrupper:

De sure – Lime og sitron
De søte – Appelsiner og klementiner
De bitre – Grapefrukt, ugli og pomerans

Det er de sure sitrusene, sitron og lime vi vanligvis tenker på når vi hører «sitrusfrukt». Sammen danner de den kanskje mest interessante fruktgruppen av alle innen matlaging. Sitroner og lime er brukt over hele verden i millioner av ulike matretter. Foruten salt, er sitron og lime uhyre viktige innen alle verdenskjøkken. Grunnen til at de blir så mye brukt er enkel: de inneholder nesten bare fruktsyre. Det vil si at de gir en ren og syrlig smak – og ren smak betyr god kontroll. Sitroner og lime krystes over de rettene du vil tilsette dem i. Lite er vel bedre enn ferske reker på fersk loff med noen dråper presset sitron over på en varm sommerdag.

Både lime og sitron har god holdbarhet ved oppbevaring rundt 10 grader celsius.