Avokado

Avokado Foto:Wikimedia commons

Avokado spises og tilberedes først og fremst rå. Den egner seg godt til bruk i alle typer salater, i guacamole, til fisk og skalldyr, til fajitas og enchilada. Men den er like god alene, f.eks med litt rømme og litt sitron. Most avokado med litt krydder er en god og sunn erstatning for dressinger og sauser-og det er faktisk godt som pålegg sammen med f.eks litt ost,paprika eller annet godt.


Oppbevaring/modning:

Umoden avokado har lang holdbarhet i temperatur på 6-10 º, men modnes lett på kjøkkenbenken . Moden avokado kan oppbevares i kjøleskap, men aldri under 5 ºC. Da får den grått fruktkjøtt.

Næringsinnhold per 100 g
Beskrivelse Enhet Verdi
Spiselig andel % 71
Vann g 73
Energi kJ 804
kcal 196
Protein g 1,9
Fett g 19,5
Mettet g 4,1
Trans g 0
Énumettet g 12,1
Flerumettet g 2,2
Kolesterol mg 0
Karbohydrater g 0,5
Stivelse g 0
Mono- og disakkarider
(naturlige sukkerarter) g 0,5
Tilsatt sukker g 0
Kostfiber g 5,2
Vitamin A RAE 1
Retinol µg 0
Betakaroten µg 14
Vitamin D µg 0
Vitamin E alfa-TE 3,2
Vitamin B1 (tiamin) mg 0,1
Vitamin B2 (riboflavin) mg 0,1
Niacinekvivalenter NE 1,4
Niacin mg 1,1
Vitamin B6 mg 0,36
Folat µg 11
Vitamin B12 µg 0
Vitamin C mg 6
Kalsium (Ca) mg 11
Jern (Fe) mg 0,4
Natrium (Na) mg 6
Kalium (K) mg 450
Magnesium (Mg) mg 25
Sink (Zn) mg 0,4
Selen (Se) µg 0
Kobber (Cu) mg 0,19
Fosfor (P) mg 39

Kilde: Matvaretabellen 2006