Søtpotet

Søtpotetmos servert kald med stekte pølser, veldig god kveldsmat! Foto:Karl Inge S

Søtpotetmos servert kald med stekte pølser, veldig god kveldsmat! Foto:Karl Inge S

Søtpotet blir stadig mer populært-og det er ikke uten grunn! Den er enkel å få til-i stor grad tilbereder man den akkurat som en gjør med potet! Den har en søt nydelig smak og har utallige bruksområder. Min favoritt er søtpotetmos men det er mange varianter jeg ikke har fått testet enda. Søtpoteten er opprinnelig fra Sør-Amerika men dyrkes over store deler av verden. Den største forskjellen på søtpotet og vanlig potet er søtsmaken- søtpotet har ca 5% sukker, der vanlig potet har ca 0.5%

Oppbevaring:
Søtpoteter oppbevares best ved kjølig 12-16 ºC. De er svært ømfintlige for kald lagring og skal IKKE i kjøleskapet!

Næringsinnhold per 100 g

Beskrivelse Enhet Verdi
Spiselig andel % –
Vann g 77,3
Energi kJ 360
kcal 86
Protein g 1,6
Fett g 0,1
Mettet g 0
Trans g 0
Énumettet g 0
Flerumettet g 0,1
Kolesterol mg 0
Karbohydrater g 17,1
Stivelse g 12,7
Mono- og disakkarider
(naturlige sukkerarter) g 4,2
Tilsatt sukker g 0
Kostfiber g 3
Vitamin A RAE 709
Retinol µg 0
Betakaroten µg 8509
Vitamin D µg –
Vitamin E alfa-TE 0,3
Vitamin B1 (tiamin) mg 0,1
Vitamin B2 (riboflavin) mg 0,1
Niacinekvivalenter NE –
Niacin mg 0,6
Vitamin B6 mg 0,2
Folat µg 11
Vitamin B12 µg 0
Vitamin C mg 2,4
Kalsium (Ca) mg 30
Jern (Fe) mg 0,6
Natrium (Na) mg 55
Kalium (K) mg 337
Magnesium (Mg) mg 25
Sink (Zn) mg 0,3
Selen (Se) µg 0,6
Kobber (Cu) mg 0,2
Fosfor (P) mg 47