Hvordan lage hvit saus

Hvit saus er en av de tingene en bare «må» kunne lage-selv om de selger ferdige posevarianter…. Mange-deriblant meg selv-har litt uheldige opplevelser med hvit saus som gjør at man kanskje kvir seg litt. Det er nemlig fort gjort å svi denne sausen og da er den ødelagt. Det er en ting som teller- røre jevnt. Gjør man det, kan man nesten ikke slå feil, og man får en enkel god saus, som både smaker godt-særlig med litt kraft i- og som er et godt utgangspunkt for smaksvarianter, f.eks ved bruk av løk.

Hvit saus kalles «sauce bechamel» eller «Bechamelsaus» når det skal være litt fint 😉

Du trenger:
2-3ss smør
3-4 ss mel
3-4 dl melk
Gjerne litt kraft om man har
Salt, pepper og litt revet muskat

Slik gjør du:
Ha 2-3 ss smør eller margarin i en kjele, og la det smelte på medium varme. Strø mel oppi mens du rører jevnt hele tiden. Når jevningen har blitt tyktflytende sper du den ut med melk , viktig å røre jevnt hele tiden. Spe ut så den er nesten like tynn som melken du heller oppi. Har du kraft her-f.eks fra en gryte med kjøtt som er kokt ferdig, bruk gjerne litt av kraften i sausen, f.eks 1 dl. Kok opp mens du rører hele tiden. Ikke fall for fristelsen til å hive oppi litt ekstra mel, den tykner mer enn man tror når den koker opp. Smak til med salt, pepper og litt revet muskat på slutten.

lammebog

Lammebog med rotmos og hvit saus Foto:Karl inge S

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*