10 matvarer du ikke skal oppbevare i kjøleskapet

De fleste har vel noenlunde kontroll på hvordan de skal oppbevare mat- det er allikevel greit med litt informasjon om hva som skal i kjøleskap og ikke, og det er ihvertfall et par av disse jeg i fremtiden må legge i skapet ved siden av kjøleskapet ser jeg. Riktig oppbevaring av matvarene gir både bedre smak-og ikke minst er det viktig for å redusere det enorme sløseriet vi har med mat i Norge, hvor tusenvis av tonn mat kastes hvert år.

1. Oljer
Oljer skiller seg i kjøleskap, det har sikkert de fleste opplevd. Optimalt for de fleste oljer er en temperatur rundt 15 grader og de skal stå mørkt, direkte sollys må unngås.

2. Poteter
Poteter skal oppbevares kjølig-men ikke så kaldt som det normalt er i et kjøleskap, da omdannes stivelsen til sukker. Poteter skal oppbevares kjølig og mørkt, gjerne i en papirpose. Optimal temperatur er 5-10grader. Det er en grunn til at «alle» hadde potetkjellere i gamle dager, der holdt potetene seg i månedsvis!

3. Tomater
Vil man ødelegge en deilig fersk tomat-legg den i kjøleskapet. Tomater trives godt på kjøkkenbenken hvor de modnes og blir saftige og gode.

4. Bananer
En banan i kjøleskapet er ingen god banan,den blir misfarget og mister smak. Bananer er mest happy rundt 15 grader men de tåler fint noen dager i vanlig romtemperatur også, gjerne sammen med tomater da de stimulerer modningen til hverandre.

5. Løk og hvitløk
Her har jeg syndet mye selv, vanlig løk har jeg ofte oppbevart nederst i kjøleskapet. Løk tåler forsåvidt å ligge litt i kjøleskap, men svalt og mørkt er best, da bevares smaken bedre. Legg løken for all del ikke sammen med potetene, de trives ikke i hverandres selskap. Generelt er løken lite omgjengelig og bør lagres litt for seg selv.

6. Avocado
Avokado er litt vanskelig- den har lang holdbarhet i temperaturer rundt 6-10grader, og kan gjerne modnes forsiktig på kjøkkenbenken. I kjøleskap derimot ødelegges den og får grått fruktkjøtt, temperaturgrensen for hva den tåler går omtrent på 5 grader, dvs hakket over det de fleste har i kjøleskapet. En sval kjeller er det beste.

7. Brød
Brød blir tørt i kjøleskap, enkelt og greit. Det er bedre å fryse og så tine brødet om det skal holde noen dager enn å legge det i kjøleskapet.

8. Aubergine
Aubergine eller eggplante skal helst ha rundt 10-15 grader under oppbevaring-og den skal ihvertfall ikke i kjøleskapet! Den kan gjerne oppbevares i en plastboks i en kjølig kjeller f.eks da holder den seg godt.

9. Melon
Melon taper smak i kjøleskapt, og tåler fint å oppbevares i romtemperatur, men optimal lagring-særlig over litt tid er kjølig ved 5-10grader, dette gjelder f.eks både vannmelon og honningmelon som er de mest populære melonvariantene. Når melonen er oppdelt derimot kan den godt oppbevares i kjøleskap men har da kort holdbarhet.

10. Honning
Honning blir hard og lite smørevennlig i kjøleskap, den skal oppbevares svalt eller i vanlig romtemperatur men ikke i direkte sollys. Lang holdbarhet ved lagring i f.eks kjøkkenskap i vanlig romtemperatur.

Her legger jeg til tips fra kommentarfeltet-alle tips kontrolleres før de postes:

11.Gresskar
Gresskar tåler både lave temperaturer og romtemperatur godt, men lagres aller best ved 7- 10grader. Ved lagring mørkt og ved denne temperaturen har gresskar svært lang holdbarhet.

12. Agurk
Agurk får kjøleskade fra 8grader og nedover og skal ikke oppbevares i kjøleskap, romtemperatur er bedre. behold plasten på! Optimal temperatur er 12-14grader.

Tips til oppbevaring, innspill til andre varer som ofte feilaktig lagres i kjøleskapet? Bruk kommentarfeltet og gi meg beskjed 🙂

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

9 Comments on 10 matvarer du ikke skal oppbevare i kjøleskapet

 1. Enkelte sjokolader synes jeg smaker best kalde-ikke 4grader men rundt 10 kanskje 🙂 Men ja- sjokolade trenger ikke oppbevares i kjøleskap og noen får litt «hinne» av det har jeg sett.

 2. og ikke minst SJOKOLADE

  Mange legger sjokolade i kjøleskapet, aner i grunn ikke hvorfor.
  Den ligger da ikke nedkjølt i butikken, og smaker best i rundt 20 grader.

 3. Takk for tips Marie, agurk er sjekket og lagt til 🙂

 4. Ikke glem agurken!! Den smaker null etter en tur i kjøleskapet- ha den på benken i plast, så holder den god agurk-smak 🙂

 5. Jeg har ikke en sval kjeller – bare romtemperatur eller kjøleskap. 6,8,9 og 11 har det da bedre i kjøleskap enn ved 20 grader.

 6. Takk for tips Arne Ulfeng, det er kontrollert og lagt til 🙂

 7. Gresskar skal ikke i kjøleskapet. Oppbevares tørt og moderat temperatur.
  Mange matgresskar-sorter kan da lagres i mange måneder

 8. Åj-der er vi uenige, jeg syns mange sjokoladetyper er best kalde 😀
  Men i hovedsak har du rett, sjokolade anbefales oppbevart mørkt i romtemperatur.

 9. Torill Knutsen // 2. november 2014 at 12:11 //

  Sjokolade blir totalt smakløs av å ligge i kjøleskap! De gode smakene kommer ikke fram.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.