5 tips til de mindre pene

I det siste har det vært mye oppmerksomhet knyttet til at store mengder god mat må kastes fordi den ikke er «fin» nok- dette gjelder bla poteter og frukt som ikke har «optimal» form for salg. Facebookgruppen «Stygge poteter-Ja Takk» har snart 20 000 medlemmer, og her kan bla få tips om hvor man kan kjøpe mat som ikke er «salgbar» direkte av de som dyrker den! Denne maten smaker jo akkurat like godt som den vi kjøper i butikken, så dette er noe vi som forbrukere må være obs på! Nå er det engang sånn at til endel mat er det greit at frukt/grønnsaker har noenlunde samme størrelse og form, f.eks vanlige kokepoteter som skal kokes like lenge-og skrelles uten at man må styre for mye- men det betyr ikke at all frukt/grønnsaker må være akkurat like! Det finnes mange alternativer for å bruke mat som har litt ukurant størrels eller form uten at det reduserer kvaliteten på det man lager. jeg har tatt et lite dykk i eget bloggarkiv og funnet frem 5 oppskrifter som jeg håper kan inspirere.

1. Bananpannekaker
Bananpannekaker er en ypperlig måte å bruke bananer som begynner å bli litt brune på- de må selvsagt ikke være råtne, men om de er litt myke og brune er de glimrende til disse sunne pannekakene!

Bananpannekake med lønnesirup og kald melk til Foto:Karl Inge S

Bananpannekake med lønnesirup og kald melk til Foto:Karl Inge S

2. Bakt søtpotet og bakt potet
Store poteter-og ikke minst store søtpoteter (som av og til er latterlig store) havner ofte utenfor gryta når man skal koke poteter eller tilberede de på andre måter, fordi de krever så lang koketid og er vanskelige å få klare samtidig som potetene av mer vanlig og jevn størrelse. Det er allikevel ingen grunn til å kaste de store eksemplarene- for bakte poteter skal helst være litt store-og du så godt det er med bakt potet eller søtpotet med litt rømme, ost og bacon til!

Bakt søtpotet med rømme, mais, bacon og litt revet ost Foto:Karl Inge S

Bakt søtpotet med rømme, mais, bacon og litt revet ost Foto:Karl Inge S

3. Rotmos
Rotmos er en glimrende måte å bruke rester av f.eks poteter, gulrøtter og hodekål. Her er det ikke så nøye med form og størrelse, det skal uansett kutte si terninger og moses til slutt! Glimrende måte å bruke både rester og ukurante størrelser på, og det er ikke så nøye med mengdene, litt mye gulrot en gang-litt mye potet neste gang, det gir variasjon og mye gode smaker! Passer ypperlig som tilbehør til de aller fleste former for kjøtt og fisk gjør det også! Potetmos eller søtpotetmos er selvsagt også glimrende til poteter/søtpoteter med litt ukurant kokestørrelse!

Rotmos og pølser Foto:karlingestumo

Rotmos og pølser Foto:karlingestumo

4. Fruktsalat
Denne fruktsalaten smaker helt utrolig godt-sunn er en også! Passer særlig godt til grillmat og marinert kjøtt/fugl som f.eks kyllingvinger eller spareribs, men den kan brukes til det meste-også som snacks! Fin måte å få brukt fruktrester på også, og den kan varieres i det uendelige.

Chilimarinert kylling og fruktsalat Foto:Karl Inge S

Chilimarinert kylling og fruktsalat Foto:Karl Inge S

5. Frukttallerken
Frukttallerken er den ultimate «restedesserten» hva frukt angår-man kutter opp det man har og danderer det fint på en tallerken eller i skåler. For mindre barn kan man ha bitene i en skål , sunt og godt som snacks til barne-tv f.eks, og slikt snop kan de få litt oftere enn den syntetiske tv-godteposen! Dette er ekstra nyttig når man har frukt fra egen hage som kanskje er litt skadet/sprukket- man skjærer bort det man ikke vil spise og deler resten opp i terninger. Kombiner med litt ost og en god vin så har man en sunn og god variant når man skal ha litt snacks på bordet når man har besøk eller skal kose seg litt om kvelden!

Frukttallerken

Frukttallerken med bla banan

Håper dette kan være til inspirasjon og øke bruken av «stygg» frukt/grønt. Jeg tar gjerne tips til andre retter/bruksområder i kommentarfeltet!

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 Comments on 5 tips til de mindre pene

  1. Nå måtte jeg google litt og vips-så har jeg noe nytt å prøve snart 🙂 kanariske poteter må prøves!

  2. Berit Kristiansen // 6. oktober 2014 at 14:36 //

    For ikke å snakke om alle de håpløs små og «bulkede» mandelpotet som er aldeles himmelske som kanariske poteter med hvitløksaioli. Nam!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.