Barn og mat

Som alenefar til to smågutter på 3 og 4 år er det ekstra deilig når det endelig er fredag. Etter en hektisk uke for både far og barn, fortjener alle tre en fin avslutning på en travel arbeids- og barnehage uke.

For å vise guttene mine at det er helg, så bruker vi alltid fredagskvelden på å gjøre noe morsomt sammen. Disse småguttene er utrolig smarte. Så når de vet at når klokka nærmer seg 18:00 og de ikke må begynne på kveldsstellet så vet de at det er helg. Å la de være oppe et par timer ekstra er en fin måte å vise dem at i morgen er det fridag, og vi kan slappe av og ikke minst sove litt lengere enn vanlig.

Uansett hvordan man velger å tilbringe fredags ettermiddagen, enten ute eller inne, så trenger både store og små mat.
Norge, og spesielt Vestlandet, er ikke akkurat kjent for spesielt fint vær når høsten og vinteren står for døren. Men det hender at det kommer en gløtt av solskinn nå og da. På disse dagene, blir som regel en liten ryggsekk pakket raskt med grillpølser, pølsebrød, sprøstekt løk og en flaske ketchup. Henter guttene fra barnehagen og kjører en plass der vi kan grille og kose oss et par timer. Alle vet at små gutter elsker pølser, med eller uten brød. For min del har dette alltid slått an.

Er det dårlig vær bruker jeg å spørre dem om vi skal lage mat sammen eller om de vil at vi skal bestille takeaway. Overraskende nok, er svaret lage mat sammen. Det er tydelig at de synes det er gøy å være sammen med pappa å lage mat. De elsker å lage pizza. Dette er fordi de får selv være med på hele prosessen. Å lage deigen synes de er aller morsomst, fordi de får være med å kna deigen og leke litt med mel.

De får selv bestemme hva de ønsker å ha på pizzaen. Noen ganger vil de ha egne små pizzaer, mens andre ganger vil de ha en stor en på deling.

Restepizza

Eksperimentere med mat
Siden jeg er en far som lar barna eksperimentere litt med mat, så står de som sagt fritt til å bestemme helt selv hva de ønsker å ha på pizzaen sin. Du vil bli overrasket over hvilke fantasifulle forslag smågutter har. Det kan være alt fra seigmenn, pølse, salami, non-stop, sjokolade osv, og gjerne vil de ha alle disse tingene som fyll, samtidig! Som voksen så vet vi at dette kommer ikke til smake bra. Men kanskje voksnes smaksløker er annerledes enn hos små barn. Eldste mann har lært etter et par ganger, at det ikke alltid er så lurt å ha så mange ingredienser på, spesielt blande kjøtt med søtsaker. Minstemann har ennå litt å lære på det feltet, men det kommer nok rimelig snart. Å la barn eksperimentere med mat gjør at de blir mer åpne til forskjellige ingredienser. Heldigvis er ikke noen av guttene mine spesielt kresne når det kommer til mat. De spiser alt de får i hendene, men selvfølgelig så foretrekker de enkelte ting mer enn andre. Men det er sjelden at mat ikke blir rørt hvis det er noe de ikke er så glad i.

Å se på at guttene sitter spent på hver sin stol å ser inn i ovnen mens pizzaene deres stekes er utrolig givende. Man kan se og føle spenningen og forventningen deres, og ikke minst gleden det gir dem.

Ikke kostbart

Å lage mat sammen med barn trenger ikke å være kostbart i det hele tatt. Det er ikke slik at man må ty til kryptovaluta investering for å få råd til å lage mat med barn. Eneste ulempen er at det til tider kan bli litt mye rot. Rydding kan man gjøre raskt mens pizzaene stekes.

Forslag til andre enkle og billige retter man kan lage med barn:

● Snurre pizza
● Wok
● Boller med diverse fyll, sjokolade, non-stop, skittles, M&M. Kun fantasien setter grenser der.
● Pytt i panne
● Rest-fest, det vil si at vi tar alt vi finner av rester fra kjøleskapet og setter det frem slik at vi kan selv velge hva vi ønsker å spise

Noe jeg har lagt merke til for små barn i denne alderen er at de IKKE liker at ingrediensene blandes. Jeg ser at eldstemann begynner å sortere hvert enkelt ingrediens for seg selv på tallerkenen så fort han får det servert, og minste mann må selvfølgelig gjøre det samme som broren. Det viktigste er ikke hvordan de spiser, men at de faktisk spiser det de får servert.

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.