Enkel oppskrift Sosekjøtt aka Kjøtt i mørke

Sosekjøtt (eller Kjøtt i mørke som noen sier) er god «gammeldags» middag som virker å ha blitt mindre vanlig etterhvert. Det er det ingen grunn til, for dette er både enkelt og godt og da er to viktige kriterier oppfyllt for min del ihvertfall!

Dette trenger du (4 personer):
1kg+ storfekjøtt f.eks høyrygg
1-2 løk
ca 8-9dl kjøttkraft (evt kan kjøttbuljong brukes, men kraft er best)
smør (til steking og saus)
hvetemel
Tilbehør f.eks poteter,gulrøtter kålstuing og tyttebærsyltetøy

Slik gjør du:
Jeg foretrekker å lage klar sausen før jeg begynner med kjøttet, så har jeg sausen i en stor gryta på stekeovnen og bare har kjøtt&løk over i gryta etterhvert som jeg er ferdig med å steke.

Brun margarin og mel i en stor gryte til det er lysebruntbrunt, spe med kjøttkraften, og krydre.

Skjær kjøttet i ganske storeterninger, minst 4×4 cm. Skrell løk og skjær den i skiver, den skal ikke finhakkes! Brun kjøtt og løk i margarin i to-tre omganger, og legg det over i sausen etterhvert som du er ferdig. Det er ikke feil å koke ut pannen med en skvett vann etterpå og ha det oppi gryta…. Ønskes en mørk saus kan man ha oppi litt «sukkerkulør».

sosekjøtt

Bruning kjøtt og løk Foto:Karl Inge S

La det trekke under lokk rett under kokepunktet MINST en time til kjøttet er mørt og godt, og det er ikke feil å la det stå litt lenger heller….. f.eks ved å begynne på tilbehøret når det er gått en time. Smakes til med salt og pepper til slutt.

Serveres f.eks med poteter, gulrøtter og kålstuing, og en liten dæsj tyttebærsyltetøy ved siden av er heller ikke feil.

Sosekjøtt Foto:Karl Inge S

Sosekjøtt Foto:Karl Inge S

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.