Enkle gode kakemenn til jul

Baking er ikke noe jeg styrer så mye med til vanlig, men det er nå gøy å prøve litt nye ting inniblant, og nå like før jul fant jeg ut at jeg skulle prøve meg på kakemenn. Kakemenn er forøvrig det samme som Julemenn, samme oppskriften men forskjellig navn litt etter hvor du bor i landet. Det er vel ikke akkurat avansert baking, men det er jo greit å ikke legge listen altfor høyt også når man beveger seg i ukjent territorium. Min far lager kakemenn jeg syns er veldig gode, så da var det bare å få oppskriften derfra og sette igang:

Dette trenger du:
80 gram smør (Melange)
700 gram sukker
1kg mel
4 strøkne ts hornsalt
4dl lunkent vann

Slik gjør du:
Smelt smøret og avkjøl det. Bland smør, vann og sukker og rør det sammen. Bland mel og hornsalt- VIKTIG- bland disse godt FØR du blander det tørre i væsken ellers får du noen bolekakemenn og noen anoreksiadamer…

Jeg valgte å bruke en kraftig tresleiv for å blande, deigen blir litt for tung til f.eks visp…

kakemenndeig

Rør det tørre inn i væsken Foto:Karl Inge S

Når deigen er klar skal den settes kjølig og stå litt minst 2 timer sier de fleste, men over natten er best- dekk deigen med plast.

Sett ovnen på ca 180-190 grader.Nå kommer det litt kinkige- deigen er klissete (er den VELDIG klissete- tilsett litt mer mel) og kan være litt vanskelig å jobbe med. Ha godt med mel på bord/underlag og kjevlen. Jeg anbefaler STERKT at du gjør dette på en glatt duk- voksduk! Kjevle ut en passende klump til ca 3-5mm tykkelse. Lag figurer etter hvilke former du har, evt lag egne etter humor og humør….

kakemenn

Kakemenn i produksjon Foto:Karl Inge

Stekes i ovnen i ca 8-10 minutter- de skal ikke være helt brune før de tas ut, bare litt i kantene (litt etter egen smak forøvrig..) og når de er tatt ut skal de avkjøles på rist. (De er myke når de tas ut men får fort en fin hard overflate). Vil du ha de tørre/harde kjevler du de tynnere.

Når de er klare kan de pyntes med konditorfarge om man ønsker det.

Passer forøvrig utmerket med kakao med krem…. GOD JUL!

kakemenn og kakao

Julekos… Foto:Karl Inge S

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 5 tips til julematen | Manneblogg

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.