God mat trenger ikke koste skjorta

Alle har vært i en situasjon der tid rett og slett ikke er på vår side. Vi har både jobb, skole, barn som skal i barnehage/skole og fritidsaktiviteter…ja, det er ingen tvil at vi mangler en del timer i døgnet for å få til alt sammen. Men utrolig nok, de aller fleste av oss greier å håndtere det rimelig greit. For familier som er komplett er det lettere å få til dette, enn for eksempel foreldre som er alene med barn, alenemor eller alenefar. Dette er av erfaring som alenefar for to små gutter på 3 og 4 år.

For å få tid til å rekke alt som må gjøres i løpet av dagen, har man som alenefar måtte komme opp med nye løsninger på hvordan man kan spare tid på enkelte gjøremål. Har prøvd alt fra å starte med ting tidligere til å flytte på arbeidstid for å tilpasse livssituasjonen. Likevel har den tiden som er “spart” ikke tilstrekkelig nok. Enda en runde i tenkeboksen måtte til. Løsningen var tiden som brukes på kjøkkenet, spesielt for middager. Middager er kanskje det mest kostbare måltidet i løpet av dagen. Men takket være erfaring og reiser rundt om i verden, husket jeg en rett jeg lærte fra en franskmann. Denne franskmannen møtte jeg faktisk på en av mine reiser i øst-europa, i Ukraina. Dette er en rett som ikke koster skjorta og man må søke om refinansiering for å lage. Det er ikke rart denne franskmannen fortalte meg at det kalles “fattigmannskost”, det er så billig at alle har råd til å lage det. Ikke minst så smaker det helt fortreffelig. Dessverre så husker jeg ikke med meg navnet på denne retten, men den minner meg litt om Irish stew.

Ingrediensene som brukes i denne enkel retten er noe man finner på enhver Rema 1000, Bunnpris, Kiwi, Coop eller Extra butikk.
Ved god planlegging var det mye tid å spare, og ikke minst mye penger å spare også. Penger som kan komme godt med på et senere tidspunkt.

Ingredienser

Ingrediensene er ment for en norsk kjernefamilie, bestående av mor, far og to barn. For min del, som er 1 voksen og to smågutter som elsker mat, så dobler jeg denne oppskriften, slik at jeg har ekstra. Det som er til overs fryser jeg ned for å kunne ta det frem igjen en annen dag/uke. Dermed er det tid spart på det også.

– Svinekjøtt – helst på bein. Storfekjøtt på bein kan også brukes, siden det vil gi en litt kraftigere smak.
– 10 mellomstore poteter
– 2 løk
– 3-4 fedd hvitløk
– 8-10 gulrøtter
– en håndfull sopp etter eget ønske, for eksempel champignon, eller kantarell
– helpepper
– 2-3 liter vann
– 1-2 buljongterning (valgfritt)

Fremgangsmåte:

1. Kutt opp løk og hvitløk og fres det raskt i en stor gryte (5L +) med litt olje til man kjenner den gode lukten av løk og hvitløk.
2. Legg i kjøttet med bein og hell oppi vannet og ha oppi hele pepperkorn og 3-4 gulrøtter.
3. Sett plata på middels varme og la det småputre 1.5 – 2 timer. Har man mulighet til å la det koke ennå lenger, så er det ingen problem. Smaken blir bare bedre og kjøttet vil bli mørere.
4. Mens kjøttet putrer i gryta, skrell poteter og resten av gulrøttene
5. Når det er 30-40 min igjen av koketiden til kjøttet, smak på kraften om den er er kraftig nok, hvis ikke, kast oppi en eller to buljongterninger. Smak til med salt og pepper.
6. Ved riktig smak på kraften, legg hele poteter og resten av gulrøttene i gryta. Del gjerne gulrøttene i to.
7. Skal man bruke kantareller, så legg dem gjerne oppi samtidig som potetene og gulrøttene. Ved bruk av litt mykere sopp, som champignon, holder det med å ha det oppi de siste 15 minuttene

Som man ser så er alle ingrediensene noe man stort sett bruker daglig til middager. Ingredienser som er lett å oppdrive. Ingen behov for å bruke tid til å dra på spesialbutikker for å finne det. Egentlig så kan man ha oppi det man ønsker i denne gryta. Det viktigste er kraften. Har brukt svinekjøtt her fordi svinekjøtt er mye rimeligere enn storfe. Siden det er “fattigmannskost” så må man nesten gå for det som er rimeligst. Men det er ingenting i veien for å bruke andre typer kjøtt om ønskelig.

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.