Grillspyd med hvalkjøtt

PLanen var egentlig å grille laks, men når jeg så at rema1000 hadde noen fine stykker med hvalkjøtt i hyllen til en fin pris klarte jeg ikke dy meg. Hvalkjøtt er godt, og det er fint med litt variasjon i matveien også. Dessuten går hval nesten for sjømat, gjør det ikke? Grillspyd er jo litt sånn «man tager hvad man haver» mat dersom man ikke planlegger skikkelig før man handler-men det er jo greit også, fin måte å bli kvitt det man har liggende på kjøkkenet. Andre alternativer på spydet utover det jeg har på her kan f.eks være bacon, squash, tomat, maiskolbe i biter og ananas. Vær obs på at grønnsaker/frukt har svært variert behov for tid på grillen og at det kan være en fordel å ha kjøtt på eget spyd. F.eks trenger tomater veldig kort tid på direkte varme, mens gulrøtter trenger lang tid. Squash, løk,sjampingjong, paprika og små kjøttbiter trenger omtrent like lang tid og kan settes sammen.

Dette trenger du: Mengde er vanskelig å anslå men 3-4 spyd pr.voksen er passe-prøv deg litt frem
Hvalkjøtt
Løk (gjerne rødløk)
Paprika
Sjampingjong

Marinaden:
Olivenolje
Chili (jeg var så heldig å ha hjemmedyrkete denne gang!)
Hvitløk

Slik gjør du:
I forveien lager du en enkel marinade av olivenolje, hakket chili og 1-2 hvitløksfedd delt i store biter. Del kjøttet opp i terninger som ikke er mer enn ca 2cm på det tykkeste. Legg disse i marinaden og rist og klem så den fordeler seg. Kjøttet kan ligge i marinaden i 1-2t i romtemperatur eventuelt flere timer i kjøleskapet-jeg foretrekker å bruke kjøleskapet, romtemperaturen kan være litt høy nå om sommeren.

Når det nærmer seg grilltid fyres grillen opp, og mens den blir varm gjør du klar spydene. Del grønnsaker/frukt opp i biter som passer til grillspydet, f.eks paprika ca 2-3cm*2-3cm, en sjampingjong deles i 4-6 biter osv. Tre disse inn på spydet «lagvis» slik at smakene blander seg litt. Ikke klem bitene for tett sammen, da risikerer man at små deler av kjøttet ikke blir varmet opp på grillen.

grillspyd hvalkjøtt

Grillspydene er klare for grillen Foto: Karl Inge S

Når grillen er god og varm legges spydene på direkte varme- de skal ha ca 4-6minutter litt avhengig av varmen på grillen og hvor store biter man har laget. Jeg anbefaler en liten salat ved siden av, f.eks en fruktsalat.

Grillspyd med hval Foto:Karl Inge S

Grillspyd med hval Foto:Karl Inge S

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 Comment on Grillspyd med hvalkjøtt

  1. Hvalkjøtt er kjempegodt, men det varierer mye med kvaliteten på det en får kjøpt i butikkene. Noen ganger så er det alt for mye transmak i kjøttet.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.