Grønnsaker

Grønnsaker på marked

Grønnsaker er kulturplanter der deler av planten brukes rå, kokt eller stekt i matlaging på grunn av sin smak og sitt næringsinnhold. Ordet har ingen vitenskapelig, botanisk definisjon, og heller ikke i praktisk kokekunst har begrepet noe endelig og vedtatt innhold. Noen vil si at poteter, mais og sopp er grønnsaker – andre ikke. Det er heller ikke noe vedtatt skille mellom grønnsaker og frukt og mellom grønnsaker og kryddervekster.

Grønnsaker er rike på nyttige karbohydrater som et gir tilskudd av viktig energi til kroppen, samtidig som de tilfører nyttige kostfiber, mineraler og vitaminer. Grønnsaker gir volum til kosten og virker derfor mettende. De er saftige og tilfører maten sødme på en gunstig måte.

Grønnsaker tørker fort inn og må derfor oppbevares i tett emballasje i kjøleskapet. Noen unntak finnes det også her: Tomater må ikke ligge i kjøleskapet da de mister smak og aroma og får sterkt redusert holdbarhet ved oppbevaring under 10 ºC. Tomater har det best i en skål på kjøkkenbenken!

Matmoro.no anbefaler boka «Grønnsaker og bær» av Åse Breiland


I disse kategoriene finner du våre gode oppskrifter:
LunchMiddagDessertDrikkeDiverse