Hjemmelaget varm smørbrødkake

smørbrødkake ingredienser

Ingrediensene Foto:Karl Inge S

Smørbrødkake er noe som kommer fra Sverige hvor det heter «smørgåstårta»-og til Sverige kom det visstnok fra Danmark. Det finnes et utall varianter og dette er veldig populært i Sverige, f.eks til familiselskaper og festlig lag. Dette er en varm variant, det er litt uvanlig da det ofte er kalde «kaker» det er snakk om- men jeg liker bedre varmmat enn kaker så jeg bestemte meg for å prøve meg på denne varianten. Dette er egentlig veldig enkelt, men for meg som aldri har laget gjærbakst før (!!!) var det litt spennende. Dersom du ble litt skremt nå slik jeg blir av ordet «gjær» så slapp av-det går an å lage dette med ferdig bunn eller bare brød rett og slett! Ideen er enkel -og dermed også litt genial-lag kakebunn og topp, rør sammen deilig fyll og varm med ostegratinering i ovnen.

Vanskelig å anslå hvor mange personer denne kaken metter- jeg klarte litt over halvparten i en omgang men jeg er storspist…vil tippe 2 voksne og 2 barn har et godt måltid med denne dersom de har litt annet ved siden av… evt 2 voksne som er sultne og bare spiser dette.

Du trenger til bunnen:
2 dl melk
50 g smør
Tørrgjær tilsvarende ca 25 gram gjær, evt bruk 25 gram vanlig gjær.
250 g hvetemel
1/2 ts salt

Du trenger til fyllet:
3 hardkokte egg
200 g skinke/evt. pølse
1 liten purre
150 g norvegia ost
1 pk majones
100 g revet ost (til gratinering)

Slik gjør du-bunnen:
Bland alt det tørre i en bolle. Smelt smøret og rør inn melken, varmes til en temperatur på ca 37-39 grader.
Bland melk&smør med det tørre og elt deigen. Sett deigen til heving ca 30-60 minutter til den har hevet seg ca dobbelt.
Bruk en liten kakefor eller tilsvarende, ha oppi deigen og la den etterhev ca 30 minutter til.
Stekes i ovnen ca 20 minutter på 200grader. Du har nå en fin rund deig som du deler i to.

deig

Bland melk&smør ca 37-39 grader med det tørre Foto:Karl Inge S


Slik gjør du-fyllet:

Fyllet passer det fint å lage mens deigen hever. Det første du gjør er å hardkoke 3 egg, mens disse koker begynner du å hakke opp ost,purre og skinke-når eggene er ferdigkokte hakker du opp de også.

smørbrødkake fyll

Fyllet er nesten klart Foto:Karl Inge Stumo

Alle disse ingrediensene rører du sammen med en pakke majones i en bolle- bland godt! Så tar du og fordeler fyllet på bunnen av kakedeigen som du har delt i to nå:

kakefyll

Fordel fyllet i et tykt lag… Foto:Karl Inge S

Ha på litt revet ost på toppen og inn i ovnen ca 200grader ca 10 minutter….og voila, deilig varm smørbrødkake klar til servering!

smørbrødkake

Ser det ikke godt ut??? Foto:Karl Inge S

smørbrødkakestykke

Godt, mettende og litt uvanlig…topp! Foto:Karl Inge

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Hjemmelagde varme smørbrød | matmoro.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.