Hva er karbohydrater?

Karbohydrater en en viktig kilde til energi for kroppen. Enkelte dietter, som kalles lavkarbo, er fokusert på å ha minst mulig karbohydrater, men er egentlig dette så lurt? Karbohydrater er faktisk en viktig del av det sunne kostholdet. Karbohydrater sørger for at både nyrer og sentralnervesystemet fungerer optimalt, og her er faktisk karbohydratene eneste kilde til energi. For andre deler av kroppen kan vi omdanne fett til energi og andre deler av kroppen bruker karbohydrater til å lage hormoner og mange andre ting kroppen trenger.

Vi skiller mellom gode og dårlige karbohydrater
Vi kan faktisk skille mellom gode og dårlige karbohydrater,. Her er de gode karbohydratene, de som lager vitaminer, fibre og mineraler – viktige byggesteiner for kroppen. På den andre siden av skalaen har vi dårlige karbohydrater, som gjerne kun gir litt energi, men som ikke kan gjøre så mye annet for kroppen vår. Dårlige karbohydrater finner du i typisk bearbeidet mat eller drikke, som juice og masseproduserte kaker osv.

Oppskrifter med sunne karbohydrater
Matmoro.no har mange oppskrifter til mat med de gode karbohydratene. Her kan vi nevne søtpotet som et eksempel. Søtpoteter er en god kilde til både proteiner og gode karbohydrater, og i tillegg har den en god smak, som vi nordmenn foretrekker,, skal vi tro andre kilder på internett (og meg selv da). Havregrøt er også en god kilde til sunne karbohydrater, som gjør du kan skifte ut brødet, for å få mindre karbohydrater fra hvete.

Indrefilet av svin med søtpotetmos Foto: Karl inge S

Indrefilet av svin med søtpotetmos Foto: Karl inge S

Har du et variert kosthold hvor du bruker oppskrifter som legger vekt på den gode opplevelsen, og sunne matvaner, behøver du ikke å bekymre deg for om du får for mye karbohydrater i kostholdet. Ta heller på deg solbrillene ,og nyt sola ute, og ta gjerne en kald juice her om sommeren. Det er i det lange løp du bør fokusere på kostholdet.

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.