Hvordan lage hvit saus
Hvit saus er en av de tingene en bare «må» kunne lage-selv om de selger ferdige posevarianter…. Mange-deriblant meg selv-har litt uheldige opplevelser med hvit saus som gjør at man kanskje kvir seg litt. Det er nemlig fort gjort å svi denne sausen og da er den ødelagt. Det er en ting som teller- røre jevnt. Gjør man det, kan man nesten ikke slå feil, og man får en enkel god saus, som både smaker godt-særlig med litt kraft i- og som er et godt utgangspunkt for smaksvarianter, f.eks ved bruk av løk.
Hvit saus kalles «sauce bechamel» eller «Bechamelsaus» når det skal være litt fint 😉
Du trenger:
2-3ss smør
3-4 ss mel
3-4 dl melk
Gjerne litt kraft om man har
Salt, pepper og litt revet muskat
Slik gjør du:
Ha 2-3 ss smør eller margarin i en kjele, og la det smelte på medium varme. Strø mel oppi mens du rører jevnt hele tiden. Når jevningen har blitt tyktflytende sper du den ut med melk , viktig å røre jevnt hele tiden. Spe ut så den er nesten like tynn som melken du heller oppi. Har du kraft her-f.eks fra en gryte med kjøtt som er kokt ferdig, bruk gjerne litt av kraften i sausen, f.eks 1 dl. Kok opp mens du rører hele tiden. Ikke fall for fristelsen til å hive oppi litt ekstra mel, den tykner mer enn man tror når den koker opp. Smak til med salt, pepper og litt revet muskat på slutten.
Leave a comment