Mat med proteiner

Mat er en kilde til proteiner, som liker å kalle «livets byggestein», og det er ikke uten grunn. Uten proteiner vil kroppen raskt brytes ned, fordi vi trenger proteiner til å opprettholde alle funksjoner i kroppen, som vev, celler, hormoner, enzymer, vekst og reparasjon av kroppen, i tillegg til å fungere som en kilde til energi, fordi proteiner kan omdannes til fett ved behov. Ja, det er så mye vi bruker protein til, og da skal vi ikke ta det for gitt, at vi får i oss nok proteiner – det er faktisk mulig å lide av proteinmangel!

Typer mat med mye protein
Naturen har heldigvis ordnet alt for oss. De som har et normalt behov for proteiner, kan få dette gjennom mange ulike typer mat, som vi spiser daglig uansett. Dette er alle typer fugl, kjøtt, produkter laget av melk, i tillegg til ost og soya. Proteiner får du også fra flere typer belgfrukter, korn, ris og mais, sammen med linser, bønner og nøtter. Det er heller ikke uten grunn at Skipper’n spiser spinat – spinat inneholder faktisk 3% proteiner. Mye her kan kombineres og absolutt proteininnhold er noe du ser opplyst på den aktuelle varen du vil kjøpe. Det er også mange steder på internett hvor du helt enkelt kan søke opp en matvare og få opplyst proteininnholdet.

one pot pasta vegetar

Vegetar One Pot Pasta Foto: Matmoro

Det som anbefales
Det anbefales minimum 12% protein gjennom kosten. Dette gjelder selvfølgelig for «normale» mennesker, som ikke har et sørskilt behov for ekstra proteiner. Hvis du trener mye og vil ha mer muskelmasse, kan det være gunstig å tilføre kroppen mer protein, som eksempelvis gjennom diverse proteinpulver, som kan drikkes eller spises.
Protein er veldig viktig for kroppen vår, og vi kan ikke klare oss uten. I et vanlig kosthold skal det være mer enn nok proteiner, men det gjelder kanskje ikke alle. Følg litt med på innholdet i maten du spiser, så får du et overblikk over hva du trenger mer av, eller motsatt ikke trenger mer av.

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.