Oppskrift gryterett med øl -Boeuf Bourguignon variant

Boeuf Bourguignon er en av de mest klassiske gryterettene, den er fransk og lages med rødvin-dersom man da ikke er ølelesker som meg og vil lage en variant med øl istedet! Retten er egentlig veldig enkel, du trenger bare god tid-og en gryte som tåler ovn! Ettersom jeg ville lage retten med øl brukte jeg litt tid på å finne rette ølet- jeg kikket litt på nettet for å finne oppskrifter med øl, og endte på en porter-nærmere bestemt Nøgne Ø-Porter som er en veldig god og smaksrik porter som samtidig er mild og ikke altfor sterk med sine 7% abv. Fås kjøpt på polet for ca 75kr for 0,5 (da har du et lite glass til kokken underveis også!)

Ingredienser Boeuf Bourguignon med øl Foto:Matmoro

Du trenger (ca 4 personer):

 • ca 1 kg renskåret oksekjøtt, bog eller rygg
 • 2 gulrot
 • 1 vanlig løk
 • Litt krydder-jeg brukte litt timian
 • 1 laurbærblad (kan droppes)
 • 2 hvitløksfedd
 • 4 dl porter (jeg bruke Nøgne Ø sin porter)
 • 4 dl kalvekraft (jeg bruke en okse fond fra Knorr)
 • Tilsettes litt før servering:
 • 150 g bacon i terninger
 • 150 g champignon
 • 2-4 sjalottløk (her kan evt hele sølvløk også benyttes)
 • Annet:
 • Olje
 • Salt og pepper (denne treenger igrunn ikke salt imho…)
 • Sukker
 • 1 god ss smør
 • Poteter, potetmos eller annet tilbehør

Slik gjør du:
Begynn litt med å ta ut kjøttet og ølet fra kjøleskapet i god tid, begge skal ha romtemperatur før du begynner. Sett stekeovnen på ca 160 grader over/undervarme. Kutt kjøttet i terninger på ca 3*3cm eller deromkring.  Del opp løken i store biter. Brun kjøttet i gryta i litt smør eller olje, dette bør gjøres i 2-3 omganger slik at det ikke er for mye på en gang. Når jeg tar siste omgang hiver jeg oppi løken på slutten. Nå har du alt kjøttet oppi gryten før du fyller på med litt krydder,et par fingerklyp med sukker, laurbærblad (kan droppes),  kraften og ølet! Så er det bare å sette inn i ovnen og slappe av en stund!

Her har jeg valgt å vente med gulrøttene-mange tar de oppi i starten men de har gjerne mindre enn 3t tid på gryten-jeg syns de blir ødelagt av så lang tid i gryta og venter derfor…

Etter ca 1.5-2t skreller og deler jeg gulrøttene før jeg tar gryta ut av ovnen-greit med en sjekk på væskenivået- og så legger jeg oppi gulrøttene, rører lett rundt en gang og setter gryta i ovnen igjen.

Gulrøttene går i gryta etter 2t Foto:Matmoro

Når det er gått ca 2.5t deler jeg opp sjalottløken, soppen og baconet (hvis man ikke har kjøpt ferdige baconterninger noe som er like greit). Steker dette noen minutter før jeg tar gryta ut av ovnen, setter på middels-lav varme og har alt oppi. Rører lett rundt og lar det stå og småputre til jeg har klart tilbehøret.

Lite tips: Smak til på slutten-derfor det blirt litt for kraftig smak-eller litt for salt er det ikke feil å tilsette en liten skvett melk eller fløte.

litt før servering-bacon mm Foto:Matmoro

Serveres helt enkelt uten noe dilldall, her er det så mye smak at det er ikke nødvendig med noe ekstra.

Boeuf Bourguignon med øl
Boeuf Bourguignon med øl Foto: Mamoro

Dersom noen prøver denne blir jeg veldig glad for tilbakemeldinger, særlig hvis du prøver med en annen øl!

Likte du oppskriften? Del den da vel :-)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.